Babaannelerden nakil nasihati

70 yaşından sonra geçirdikleri böbrek nakli ile yeniden hayata tutunan ve ilerleyen yaşları nedeniyle hastanede, “süper babaanneler” olarak tanınan Refika Efe ile Halise Atmış, “Yaş engel değil, organ bağışı yapın” dedi.

ANKARA Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi, Yaşlılar Haftası’nda “süper babaanneler” olarak tanınan iki hastasını bir araya getirdi. Organ Nakli (Transplantasyon) Ünitesi’nde gerçekleştirilen nakillerle ikinci baharlarını yaşayan 75 yaşındaki Refika Efe ile 70 yaşındaki Halise Atmış, organ bağışının önemine dikkat çekerek, “Yaş engel değil” çağrısı yaptı.

Herkes hayat kurtarsın

Başkent’in Mamak ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi’nde yaşamını sürdüren 75 yaşındaki Refika Efe, 6 yıl diyalize mahkum yaşamını sürdürmesinin ardından kadavradan nakledilen böbrek ile sağlığına kavuştu. İlerleyen yaşından dolayı son 20 yılını hastanede geçirdiğini anlatan Refika Efe, “Organ nakli hayat kurtarıyor. Bizim oralarda insanlar eski kafa. Şimdi herkese organ bağışlamanın yaşlı ya da genç birçok insanı yeniden yaşama bağladığını anlatıyorum. Herkes organ versin, herkes bir hayat kurtarsın” dedi.

Nakil diyalizden daha kolay

Hayatının üçte birini hastane odalarında      diyalize bağlı olarak geçiren 70 yaşındaki Halise Atmış ise kendisine kadavradan nakledilen    böbrekle yeniden bağımsızca yürüyebildiğini söyledi. Geride bıraktığı 70 yıllık hayatının en güzel armağanını kendisine yeniden hayat veren “böbrek” olduğunu kaydeden Atmış, “Yaş    ilerledikçe insan sağlığının kıymetini daha iyi anlıyor. Benim yaşımda birçok insan nakil olmayı bekliyor. Tabi öncelik gençler olmalı ama yaşlılarda organ naklinin risk taşıdığını sanan, korkan hastalar var. Ancak böbrek nakli, diyalize bağlı olmaktan daha kolay bir operasyon” diye konuştu.

Sosyal hayatları değişiyor

SÜPER babaanneler Refika Efe ile Halise Atmış’ın ameliyatlarını gerçekleştiren Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Genel Cerrahı Doç. Dr. Acar Tüzüner, ileri yaş organ nakli ile ilgili şöyle konuştu: “Özellikle yaşlı bir kadavradan gelen böbrek, ileri yaşta olan ve nakil bekleyen bir başka hastaya çare olabiliyor. Biz tüm hastalarımıza yaşın engel taşımadığını anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bu hastalarımızın bir anda sosyal hayatları değişiyor. Çoğu diyalize terk edildiklerini ve yeniden sağlıklarına kavuşamayacaklarını düşünüyor. Biz bu yüzden Refika ve Halise teyzeye süper babaanne diyoruz. Onlar hastanemizde yatan hastalarımıza moral ve nakil için umut veriyor.”