Bayram Hediyesi Yeni Bir Kalp “Ankara Tıp’ta Başarılı Bir Kalp Nakli Daha”

Bayram Hediyesi Yeni Bir Kalp1Bir organ bağışçısı daha, böbrekleri ak ve karaciğeriyle 5 kişiye can verdi. Gencin kalbi de, ölümle burun buruna yaşayan bir hastanın en değerli bayram hediyesi oldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Merkezi’nde başarılı bir operasyonla gerçekleşen kalp nakli sonucunda, 41 yaşındaki Mehmet Poyraz hayata yeniden bağlandı.

İstanbul’da trafik kazası sonucu can veren 20’li yaşlardaki bir kişinin organları, beş kişiyi hayata bağladı. İki böbreği, akciğer ve karaciğeri İstanbul’da uzun süredir nakil bekleyen hastalara hayat veren bu kişinin kalbi, Ankara’da yeniden atmaya başladı. Mersin’de 7 Haziran’da kalp krizi geçiren, hastanede tanı konurken de duran kalbinin kas dokusunun büyük bölümünü kaybeden Mehmet Poyraz (41), arife günü Ankara’dan gelen “Kalp bulundu” haberiyle ikinci bir bayramı yaşadı.

İstanbul’da Durdu Ankara’da ‘Attı’

Hemen 112 Hava Ambulansı ile Mersin’den getirilen Poyraz’ı değerlendiren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Akar ve ekibi, Poyraz’ın ismini Ulusal Acil Kalp Nakli Listesi’ne sundu. Bilim kurulunca listeye alınan Poyraz’a kalp nakli ameliyatı hazırlıklarını, Prof. Dr. Rüçhan Akar şöyle anlattı:

TÜRK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ DERNEĞİ GENEL SEKRETERİ PROF. DR. A. RÜÇHAN AKAR, YAPAY KALP DESTEK CİHAZLARI İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ. (MEHMET ÖZGÜR BOZKURT - SABRİ ÇAĞLAR/ANTALYA-İHA)

“Cihazla ve ilaçlarla zor yaşattığımız Poyraz için müjdeli haber İstanbul’dan geldi. Bir ekibimiz İstanbul’a gitti. 16 Temmuz 2015 Perşembe günü saat 06.45’te İstanbul’daki arkadaşlarımız oradaki kalbi durdurdu ve zamanla yarış başladı. Organın riske girmemesi için 4 saatimiz var. İnemeyen uçak, trafik gibi nedenlerle organı kaybedebiliyoruz. Sağlık Bakanlığı’ndan istediğimiz uçakla ilgili aksilik yaşandı ve Türk Kara Kuvvetleri ve AFAD devreye girdi. Kalbi durdurmak ve çalıştırmak arasındaki 4 saatlik sürenin 3 saat 45’inci dakikasında nakli gerçekleştirdik. Mersin’deki hastaneye, transferi zamanında gerçekleştirmemize yardımcı olduğu için teşekkür ediyoruz. Birçok hastane son aşamayı bekleyip bize haber veriyor ve maalesef hastalarımızı kurtaramıyoruz.”
Birkaç gün önce Ankara’da ameliyat olan ve son ana kadar kalp nakli olacağını bilmediğini ifade eden Mehmet Poyraz, “Muayene olacağımı söylediler. Mersin’den ayrılırken anneme, ‘iyi olup geleceğim’ demiştim. Bayramda en güzel hediyeyi veren, beni hayata bağlayan herkese teşekkür ediyorum. Ayaklandığımda ilk işim tüm organlarımı bağışlamak olacak” dedi.