Küçük Emine Ankara Tıp’ta Hayata yeni kalbiyle tutundu

8 yaşındaki Emine Çelik, vücuduna 15 ay önce yerleştirilen ve bir çanta yardımıyla yanında taşımak zorunda olduğu kalp destek cihazının 2 yıllık ömrünün bitmesine az bir zaman kala yapılan nakille hayata tutundu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Akar: “Hastamız 5 aydır acil listesindeyken kendi vücuduna uygun bir kalp çıktı. Dolayısıyla organ toprağa gideceğine, Emine’ye takıldı. Anne Çelik: “Biz 4’üncü katta oturuyoruz. Kızım emine, balkondayken aşağıda oynayan çocukları görüp, inip oynamayı çok istiyordu. Nakil olduktan sonra Ben de oynayabilecek miyim artık dedi.”foto 1

Ankara’da yaşayan 8 yaşındaki Emine Çelik, vücuduna 15 ay önce yerleştirilen ve bir çanta içinde yanında taşımak zorunda olduğu kalp destek cihazının 2 yıllık ömrünün bitmesine birkaç ay kala, İzmir’den bağışlanan kalp sayesinde sağlığına kavuştu.

Küçük Emine, kalp destek cihazının sorun çıkarmaya başlaması üzerine acil nakil sırasına alındı. Yaklaşık 5 ay acil nakil sırasında bekleyen Emine’ye, İzmir’de 10 yaşında beyin ölümü gerçekleşen bir çocuktan bağışlanan kalp, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başarılı bir operasyonla nakledildi.

foto 2Emine’nin sağlık durumu hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tutar, hastayı 3 yıldır takip ettiklerini söyledi.

Kalp fonksiyonlarının bozulması üzerine Emine’ye kalp destek cihazı taktıklarını anlatan Prof. Dr. Tutar, “Bu cihaza ait sorunlar oluşabiliyor, pıhtılaşma gibi. Bu sorunların sıklaşması, arkasından da kalp fonksiyonlarının giderek bozulması yüzünden, ki bu destek cihazları çok uzun ömürlü değil, kişilere 2 yıl destek sağlayabiliyor” diye konuştu.

Cihazdaki sorunlar üzerine 5 ay önce acil nakil listesine alınan Emine’ye 11 Eylül 2015’te nakil yapıldığını anlatan Prof. Dr. Ercan Tutar, “Gayet başarılı bir ameliyat oldu. Ameliyattan sonraki süreç de başarılı geçti. İyiyiz, hepimizin yüzü gülüyor. Hem hastalarımızın, hem bizim yüzümüzün gülmesi, hayatlara mutluluk sağlamak için organ bağışının gerekli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Organ toprağa gideceğine, Emine’ye takıldı

Nakil İşlemini gerçekleştirilen ekipte yer alan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Başhekimi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Akar ise yapılan operasyonu heyecanlı bir süreç olarak değerlendirdi.

“Hastamız 5 aydır acil listesindeyken kendi vücuduna uygun bir kalp çıktı. Dolayısıyla organ toprağa gideceğine, Emine’ye takıldı” diyen Prof. Dr. Akar, ameliyatın 5 saat sürdüğünü ve 6 cerrah ile çok sayıda hekimin operasyon sırasında görev aldığını bildirdi.

Organın İzmir’den getirilmesine yardımcı olan Sağlık Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine teşekkür eden Prof. Dr. Rüçhan Akar, şöyle konuştu:

Beyin ölümü, ölüm demek ve ölüm gerçekleşiyorsa, organlar yaşıyorsa, kalp olsun, karaciğer olsun her biri pek çok can kurtarabilir. Organ bağışı maalesef istenen boyutta değil. Organ bağışını artırabilirsek, pek çok can Emine gibi kurtulabilir. Gururluyuz. Emine, hastanemizde destek cihazı bağlıyken kalp nakli yaptığımız ilk çocuk hastamız. Şu ana kadar her şey iyi gidiyor, 12 haftaya kadar taburcu edeceğiz. Emine şimdi normal yaşamına, eğitimine devam edebilecek, oyun da oynayabilecek.”

Prof. Dr. Akar, organ bağışının önemine vurgu yaparak, “Akrabalarımıza organlarımızı verirken sakınmıyorlar ama kime gideceğini bilmedikleri zaman tereddüt ediyorlar. Hiç tereddüt etmesinler, iyi bir insana gidiyor ve yepyeni bir hayata devam ediyorlar, yoksa toprağa gidecek organ”  dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Uzmanı Prof. Dr. Tanıl Kendirli de ameliyat sonrası süreci anlatarak, “Ameliyattan sonra kalp ve damar cerrahisi yoğun bakımına aldık. İstemediğimiz bir olay yaşadık. Nakilden sonra ilk saatte, nakil olan kalp durdu. 15 dakika kadar müdahale ettik, ardından kalp tekrar atmaya başladı. Şu anda da Emine çok iyi, bizimle iletişim kurabiliyor. Bir, iki güne yoğun bakımdan çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.

Ben de oynayabilecek miyim artık?

Anne Nazife Çelik, Emine’nin kalp destek cihazı takıldığında hayatının kısıtlandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Biz 4’üncü katta oturuyoruz. Balkondayken aşağıda oynayan çocukları görüp, inip oynamayı çok istiyordu. Nakil olduktan sonra Ben de oynayabilecek miyim artık dedi. Çok mutluyuz. Yeniden doğmuş gibi kızımız. Kendisi de çok mutlu, sürecin kendisi de farkında. Cihazdan kurtulduğu için çok mutlu. Şu anda kendi kalbi olduğunu, sadece cihazın çıktığını sanıyor.”

foto 3