Son yüzyılın tıp alanındaki önemli gelişmelerinden biri, organ nakillerinin deneysel olmaktan çıkıp son dönem organ yetmezliğinin en önemli tedavi seçeneği haline gelmesidir.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Merkezi, 75 yıllık tarihe sahip Tıp Fakültesinin bilgi ve deneyimlerini, bilimin ve teknolojinin en gelişmiş olanaklarıyla birleştirerek hastalarını tedavi eden öncü bir kurumdur.

Organ Nakli Merkezimiz, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 13.02.2012 tarihli ve 6157 sayılı Organ Nakli Merkezleri Yönergesi’ne uygun olarak, 2012 yılı itibariyle yeniden yapılandırılmış ve bu haliyle Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmıştır.

Fakültemizde böbrek nakilleri ile başlayan organ nakli çalışmaları, sonraki yıllarda karaciğer ve kalp nakli ile gelişerek devam etmiştir.

1978 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde organ nakli faaliyetleri, Prof. Dr. Tuncer KARPUZOĞLU tarafından yapılan canlıdan böbrek nakli ile başladı.

Böbrek nakli ameliyatları Prof. Dr. A. Ergun ERTUĞ ve Prof. Dr. Bülent ERBAY’ın da katkılarıyla gelişerek devam etti.

1988 yılında Türkiye’de ilk total yapay kalp nakli,  Prof. Dr. Hakkı AKALIN ve ekibi tarafından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesinde gerçekleştirildi.

1988 yılında aynı ekip yine Türkiye’de ilk ventriküler dolaşım destek sistemi ameliyatını (Biventricular Assist Device), 1989 yılında da Türkiye’nin ilk sol ventriküler destek sistemi (LVAD) ameliyatını yaptı.

1990 yılında Prof. Dr. Hakkı AKALIN tarafından fakültemizin ilk kalp nakli ameliyatı yapıldı.

1994 yılında fakültemizde ilk kadavradan karaciğer nakli, Prof. Dr. Sadık ERSÖZ tarafından yapıldı. 1997 yılında da ilk canlıdan karaciğer nakli gerçekleştirildi. Bebek bir hastaya annesinden alınan karaciğer, Prof. Dr. Erdal ANADOL, Prof. Dr.Salim DEMİRCİ ve Prof. Dr. Sadık ERSÖZ’ ün bulunduğu bir ekip tarafından başarıyla nakledildi.

2006 yılında Prof. Dr. Selçuk HAZİNEDAROĞLU tarafından yapılan böbrek+pankreas nakli ile fakültemizde pankreas nakli yapılmaya başlandı.

2012 yılında Türkiye’de ilk kez bir kadın hastaya Total Yapay Kalp (TAH) ameliyatı Prof. Dr. Rüçhan AKAR ve ekibi tarafından başarıyla yapıldı. 36 yaşındaki kadın hasta Avrupa’da ikinci, dünyada da 19. vaka olarak total yapay kalp (TAH) takılan kadın hasta oldu.

2013 yılında fakültemizde ilk olarak, kalp nakline köprülemek amacıyla ECMO desteğine alınan genç bir hastaya,  Prof. Dr. Rüçhan AKAR ve ekibi tarafından başarılı kalp nakli yapıldı.

2014 yılında fakültemizde ilk Kalp+Böbrek nakli, Prof. Dr. Rüçhan AKAR ve Prof. Dr. Acar TÜZÜNER tarafından başarıyla gerçekleştirildi.

2016 yılında fakültemizde ilk kez, kalp nakline köprülemek için ECMO desteğine alınan 2.5 yaşındaki pediatrik hastaya, Prof. Dr. Rüçhan AKAR ve ekibi tarafından başarılı kalp nakli yapıldı.

2016 yılında Türkiye’de ilk olarak, 15 yaşındaki pediatrik bir hastaya 50 ml hacminde Total Yapay Kalp (TAH), Prof. Dr. Rüçhan AKAR ve ekibi tarafından başarıyla takıldı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi günümüzde, sayılı merkezlerde yapılan kalp kapağı nakli ve Türkiye’de sadece fakültemizde yapılan kas iskelet sistemi (kemik, tendon, kıkırdak) naklini de faaliyetlerine ekleyerek, birçok organ ve doku naklini başarıyla gerçekleştiren önemli bir nakil merkezi olarak çalışmalarına etmektedir.